Tijdens een zakenreis in India kwam mijn man deze film op het spoor, ‘Taare zameen par’ (engelse titel: “every child is special”. In het Nederlands vertaald als “Sterren van de aarde”). Hij heeft daar gelijk de DVD van deze film gekocht. De film gaat over 8 jarige Ishaan die niet goed kan meekomen op school. De leerkrachten vinden hem lui, dom, niet geinteresseerd en ook zijn ouders snappen niets van hem. Het is een lief joch, maar ja.. de cijfers en het leren.. en dat in het competatieve India. Ishaan is een dromer, een jongen met een geweldige fantasie, dol op dieren. Alleen school kan hem niet boeien, zo lijkt het. In hun wanhoop sturen de ouders het jochie naar een internaat in de hoop hem wat discipline bij te brengen, want daar lijkt het aan te ontbreken. Maar daar gaat het steeds slechter met de jongen. Hij is helemaal in zichzelf gekeerd, praat amper meer en voelt zich ontzettend verlaten door zijn ouders. Dan komt er een nieuwe leerkracht Ram Shankar Nikumbh (gespeeld door Aamir Kahn – één van Indiaas grootste filmsterren van dit moment ) op school die de eenzaamheid en de triestheid in de jongen ziet. Als hij dan de schriften van Ishaan bekijkt wordt hem direct duidelijk wat er mis is met deze jongen: zijn schriften staan vol spelfouten, letters zijn omgedraaid en verwisseld. De jongen is niet dom en lui, de jongen heeft dyslexie. Met veel geduld gaat hij met Ishaan aan de slag en krijgt hem zelfs ook weer zover dat hij weer plezier krijgt in zijn grootste passie: schilderen. Hoewel de film in het begin wat traag op gang komt trekt hij om te blijven kijken. Je wordt meegezogen in het verhaal, je gaat vanzelf van dit jongetje houden. De film geeft goed inzicht in het onbegrip wat vaak rond dyslexie speelt. Leuk ook om te zien hoe het enthousiasme van de leerkracht de hele school meetrekt in een grote schilderwedstrijd.
De film is inmiddels overladen met Awards en is de Indiaase inzending voor de Oscars. Helaas kwam hij niet voor een oscarnominatie in aanmerking. De film is het regiedebuut van Aamir Kahn, die ook de hoofdrol voor zijn rekening neemt.
De film is zeer de moeite waard om te bekijken en vooral ook om te vertonen aan ouders. Hoevaak worden kinderen met dyslexie niet lui en dom genoemd. ‘Als je maar genoeg wilt, dan leer je vanzelf wel lezen en schrijven, maar kennelijk wil je niet genoeg’. Deze film zet aan het denken, leert dat er meer in het leven is dan de hoogste cijfers, dat mensen verder moeten kijken dan de zichtbare resultaten, maar dat er meer is in een mens dan dat. Eigenlijk zou elke school een exemplaar in huis moeten hebben. Ook om uit te lenen aan ouders die moeite hebben met de dyslexie van hun kind. Voor de prijs hoef je het niet te laten. Ik ontdekte dat de film via internet te krijgen is, zelfs met (wat schamele heb ik begrepen) Nederlandse ondertiteling. In de Bollywoodwebshop, voor €4,95 excl verzendkosten.
Officiele website van Taare zameen par
Meer over Taare zameen par in Wikipedia (engels)
Trailer van de film:
Carolina Verhoeven zegt
Geachte heer, Ook ik kwam muziek van deze kwam deze Taare Zameen Par tegen. Weet u hoe ik aan deze film en muziek kan komen?
hartelijke groet Carolina Verhoeven
0516-431145
Karin zegt
Er staat een link in het stukje naar een webwinkel
Els Vande Ginste zegt
Hallo,
Al 2 jaar na elkaar toon ik deze film in m’n klas (vijfde leerjaar = groep 7) en steeds met veel succes! De Nederlandstalige ondertiteling is inderdaad vreselijk maar door dit in het begin uit te leggen en de film nu en dan te onderbreken om te checken of iedereen wel nog mee is met de verhaallijn, kan je dit perfect compenseren.
Ik start steeds met een les in de computerklas waar ik de kinderen naar het clipje van ‘Bum bum bole’ laat kijken op youtube. Ik vertel er niets over maar geef hen na het bekijken een blad met een aantal vragen waarbij ze fantasie en inleveingsvermogen moeten gebruiken. (waarover zingt die man volgens jullie? Wie zou dat kunnen zijn? Wat zou de titel kunnen betekenen? Waarom danst en zingt dat ene jongetje niet mee volgens jou? …) Daarna kijken we dan naar de film.
De kinderen zijn er gek op!
Furkan Yunus zegt
Dıt film raad ik aan iedereen , elk kind heeft een talent dat wacht op een verwerkıng,