De tussenschoolse opvang was altijd een zaak en verantwoordelijkheid van de ouders. De scholen boden een ruimte, de ouders regelden toezicht. Dat konden ze onderling regelen of door een professioneel bedrijf laten doen. In het komende schooljaar is de overblijf een verantwoordelijkheid van de school zelf. Niet alleen het bieden van een ruimte komt voor rekening van de school, ook het regelen van toezicht. Er lijkt een gat in de markt want de bedrijven die dit voor scholen kunnen regelen schieten uit de grond. Sommige met de beste bedoelingen, sommige om uit de verplichting voor opvang die de scholen is opgelegd, eens flink uit te buiten. Want wat moet je als school, als je nooit echt een opvang hebt gehad, je verplicht wordt om deze te bieden en geen ouders hebt die dit voor je willen/kunnen regelen. Dan probeer je dit toch uit te besteden aan een organisatie die dit kan. Voor ouders kan dit betekenen dat de prijs van de overblijf opeens omhoog schiet.
Een leuke en informatieve site over overblijven vind ik nog altijd ‘Broodje over‘, de website van de overblijf op de basischool De Huet in Doetinchem, maar met heel veel informatie die ook bijzonder interessant is voor andere scholen. Broodje over heeft de tweede prijs gewonnen bij de Landelijke Overblijfprijs van het IOS en was ook te gast bij Bij ons thuis.
De uitzending over Overblijven is nog te zien via de website van Bij ons thuis.
Astrid zegt
Wat je ook steeds vaker ziet gebeuren, is dat ouders het overblijf probleem ondeling oplossen. Een goed voorbeeld is switchkids.nl
wilma zegt
Er kan door de scholen weer subsidie voor scholing overblijfkrachten aangevraagd worden bij het CFI.(www.cfi.nl)
Vóór 16 juli aanvraag indienen!
Chris zegt
Omdat er hier allicht geinterresseerden voorbij komen meld ik het maar even.
Er is een prima – op de overblijf toegesneden – administratie programma. Bekijk http://www.cisteem.nl