Mijn kinderen zijn druk bezig met allerlei verslagen voor school. Vooral de oudste (5VWO) moet voor veel vakken een werkstuk inleveren. Hij is niet iemand van even wat tekst en een plaatje, nee, dat moet er gelikt uitzien. En wat hij wil, wil niet altijd in Word. En op school had hij Publisher gezien, dus dat wilde hij thuis ook. Ik kon hem gelukkig maken, want via Slim.nl konden wij heel goedkoop de nieuwste en uitgebreidste versie van Office kopen, namelijk Office 2007 Enterprise. Veel mensen weten dat niet. Zowel kinderen uit het basisonderwijs als kinderen in het voortgezet onderwijs (en ook studenten en medewerkers van vele onderwijsinstellingen) kunnen heel goedkoop aan allerlei software kopen. Het verbaast mij soms wel eens dat zo weinig ouders dat weten. Die gaan dan op zoek naar allerlei illegale versies, met alle gevolgen van dien. Dure software is vaak wel illegaal via internet aan te komen, maar vaak gaat dat ook gepaard met een leuk virus of ander ongewenst ongemak. En als je dan ziet dat je voor nog geen 50 euro een uitgebreid office pakket hebt, dan ga je daar toch niet het risico van een besmette computer voor nemen. Het is zeker de moeite waard om één van de webwinkels te bezoeken. Voor het basisonderwijs is dat Surfspot en voor het Voortgezet Onderwijs is dat Slim.nl. Voor medewerkers/leerkrachten van scholen gelden vaak nog betere aanbiedingen. De ICT-coördinator op school kan daar meer over vertellen.
Catharina zegt
Het is triest dat het Nederlands onderwijs zo vervlochten is met Microsoft en andere proprietaire software. Voor MS Office is bijvoorbeeld het gratis Open Office een prima alternatief maar dat en vele andere prima open source alternatieven worden door Slim en Surfspot genegeerd, want daar kunnen ze niks aan verdienen. De software bedrijven geven graag enorme kortingen omdat ze daarmee kinderen afhankelijk maken van hun software.
Triest, vooral ook omdat kinderen van software met een open bron code veel meer zouden kunnen leren.
Zie ook: Deze link
redactie zegt
Ik denk dat de verantwoordelijkheid voor welke software de scholen gebruiken in eerste instantie bij de scholen ligt. Ik weet dat onze school behoorlijk wat voor de licenties moet neertellen en daar kiezen ze voor. Er is al vaker daar geopperd om met OS software te gaan werken. Er zijn ook al wel scholen die dat wel doen. Bij de scholen kunnen de ouders profiteren van de vrij verkrijgbare software. Ik denk niet dat surfspot en slim uitmaken welke software er op de scholen aangeschaft gaat worden. Zij maakt het alleen mogelijk voor leerlingen en medewerkers om de software die ze op school gebruiken ook goedkoop voor thuis aan te schaffen.
Als begeleider bij de werkstuklessen in de bovenbouw van de basisschool zou ik nog veel liever voor online toepassingen kiezen, zoals googledocs. Hoe vaak kinderen niet verder kunnen omdat ze weer alles thuis hebben laten liggen, niet naar school gemaild hebben enz enz. Als alles online staat en ze er altijd online aan zouden kunnen werken zou dat voor mij en ik denk voor de kinderen heel ideaal zijn.
Catharina zegt
Het onderwijs moet vanaf januari 2010 verplicht gebruik maken van open standaarden en bij gelijke geschiktheid van open source software. Ik kan me voorstellen dat online toepassingen handig zijn, maar daar spelen wel privacy zaken een rol en bovendien geef je de controle weg over je informatie aan bijvoorbeeld Google. Er zijn ook open source toepassingen waarmee dat ook kan. Kijk maar eens naar: http://www.opengoo.org/. Er staat daar ook een demo online.
redactie zegt
@Catharina,
Ik heb even snel op de website gekeken, maar is dit een online iets of iets wat je op een netwerk installeert? Want het grote voordeel wat ik van online toepassingen als googledocs vind is dat je online werkt en je werk online is opgeslagen. Ik zou het zelf niet snel doen voor vertrouwelijke informatie, maar voor de werkstukken van kinderen vind ik het ideaal. Vandaag weer les en weer een paar kinderen die hun werkstuk digitaal thuis hadden laten liggen of toch niet goed op de USB stick gezet. Zij konden nu niet verder…
Ik heb zelf wel met googledocs gewerkt voor gezamenlijke projecten en je kunt het heel makkelijk naar word vertalen en printen. Ik ben wel benieuwd naar jouw ervaringen met opengoo.
Catharina zegt
OpenGoo wordt (nog) niet online aangeboden en moet dus via het schoolnetwerk worden aangeboden. Dan kunnen de kinderen dat ook thuis benaderen en heb je dus feitelijk dezelfde situatie als met een online toepassing. Overigens had ik er ook een bericht over geschreven op mijn weblog en daar kwam iemand met de suggestie van http://eyeos.org/en/
Die kun je zowel online als over een eigen netwerk gebruiken en deze lijkt ook meer mogelijkheden te hebben. (heb ik zelf niet getest).
Nog een ander groot nadeel van online applicaties is dat de aanbieder de voorwaarden bepaalt en dus ook mensen zonder opgaaf van reden van deelname kan uitsluiten. Iets wat Google nog wel eens pleegt te doen en dat is dan wel vervelend.