Het is weer bijna sinterklaas en dat is te merken ook. Van diverse speelgoedketens liggen de gidsen al weer een paar weken in huis. Nu zijn mijn kinderen alweer ietsje ouder, maar ik weet nog goed dat ik een paar jaar geleden deze gidsen maar zo snel mogelijk verstopte. Dat lukte niet altijd en al gauw kwam de ene na de andere wens er al weer aan. Gids op schoot en maar verheerlijken aan al die leuke en mooie dingen die er in staan en die je als kind best wel graag zou willen hebben. Beter nog, waar je als kind toch echt niet zonder kunt zitten. En daar zit je dan als ouder. Wat moet je nu kiezen, waar kunnen ze een tijdje mee vooruit, waar is de lol al gauw van af. Met andere woorden: waarmee maak je een kind nu echt een lange tijd blij. Marianne de Valck probeert met haar boek ‘Het speelgoedboek, eerste hulp bij het kiezen van speelgoed’ de ouders daar een handje bij te helpen. Het boek kent 3 delen. Het eerste deel gaat over de ontwikkeling van kinderen in verschillende leeftijdsgroepen tussen 0 en 12 jaar. Kinderen hebben per leeftijd verschillende speelinteresses. Per leeftijd staan in dit deel ook kort wat soorten speelgoed die aansluiten bij deze interesses.
In deel twee bespreekt Marianne zo’n 100 soorten speelgoed. Het speelgoed staat in alfabetische volgorde. In de inleiding van dit deel gaat ze in op de materialen waarvan het speelgoed gemaakt kan zijn. Daarnaast ook tips waar je op moet letten bij de verschillende soorten speelgoed, bijvoorbeeld ivm veiligheid. Bij elk soort speelgoed staat kort aangegeven wat je er mee kunt op welke niveaus en daarna de speelwaarde. Tot slot per soort speelgoed waar je op moet letten.
Een voorbeeld: constructiesysteem (bijvoorbeeld Lego). Daar is natuurlijk ontzettend veel van, waar moet je dan op letten als ouders? Een paar voorbeelden: Je moet kijken of het mogelijkheden heeft om in door te groeien. Als het een doos is met een voorbeeld, kun je er dan ook andere dingen van maken. Bij dingen als lego is daarom een basisdoos belangrijk.
Ook het materiaal is belangrijk. In het boek staat een voorbeeld voor schroefdraden: houten en zachtplastic schroefdraden slijten snel. De lijst met soorten speelgoed lijkt eindeloos. Gelukkig worden ze ook allemaal al genoemd in de inhoudsopgave.
Deel 3 geeft informatie over enkele relevante onderwerpen die alles te maken hebben met het spelen en de keuze van speelgoed. Zoals een basisspeelgoedlijst voor jongens en voor meisjes. Of speelgoed dat goed past bij de aard van het kind. Zo kent het boek de onderverdeling in rauwers, douwers, schouwers en bouwers. Rauwers hebben ruimte nodig en houden van beweging. Ze zijn vaak wat ondernemender en wat rusteloos en hebben weinig geduld. Douwers zijn meer doordenkers. Ze hebben vaak een rijke fantasie, zijn vindingrijk en geven niet snel op. Een schouwer leeft met al zijn zintuigen op scherp. Hij houdt goed in de gaten wat er om hem heen gebeurt. En tot slot de bouwer. De bouwer bouwt zijn spel op. Daar hebben ze veel voor nodig en ze kunnen dan ook alles en iedereen gebruiken.
Deze verschillende soorten kinderen hebben ook een verschillend aanbod van speelgoed nodig en het boek gaat daar ook uitgebreid op in.
Het speelgoedboek van Marianne de Valck is echt een boek voor ouders, grootouders en scholen die heel bewust speelgoed willen kiezen voor hun kinderen.
Het speelgoedboek van Marianne de Valck is een uitgave van SWP en kost €24,90. ISBN 978-90-6665-712-0
samuel zegt
hoe krijgen we het boek