Dan sta je daar in de boekenwinkel en wat moet je dan kiezen. Daarom gewoon wat favorieten van mij. Soms is het een serie, soms een boek. Alle boeken hebben in min of meerdere mate een educatief tintje.
- Hoe overleef je de puberteit. Zo mag je eigenlijk de hele Hoe overleef ik… serie van Francine Oomen wel noemen. Naast dat de boeken ontzettend leuk zijn om te lezen, staan ze ook boordevol tips hoe je ook dat werkelijk die puberteit overleefd. En elk boek heeft een eigen thema, maar na elkaar vormen de boeken toch een heel verhaal over Rosa, Neuz en hun vrienden. Het nieuwste boek heet Hoe overleef ik met/zonder vrienden en zal zeker ook weer de moeite waard zijn. Eén van de boeken die ik gelezen heb is Hoe overleef ik de brugklas.
- De boeken van Thea Beckman. Als kind heb ik ze allemaal gelezen, te beginnen natuurlijk met Kruistocht in spijkerbroek die geheel versleten en inmiddels gesigneerd bij mij in de kast staat. Alle boeken van Thea Beckman zijn spannende verhalen die (meestal) in het verleden spelen. Voordat Thea de boeken schreef deed zij grondig onderzoek naar de periode. Ook sommige personages in de boeken hebben echt bestaan. Soms gaat het boek over een min of meer bekend persoon, zoals Jan van Schaffelaar in Hasse Simonsdochter, maar soms is het ook een naam die ze ergens tegenkwam. Maar de boeken hebben mij geholpen geschiedenis leuk te vinden. Sommige boeken gaan niet echt over geschiedenis, zoals bijvoorbeeld de triologie van Thule. In deze serie krijg je meer een kijkje in maatschappelijke verhoudingen, regering van landen. Maar alle boeken zetten je wel een beetje aan het denken.
- Thea Beckman is niet de enige die historische kinderboeken schreef. In dat genre kunnen we ook Simone van de Vlugt noemen (Schijndood en De Slavenring). Ik heb ze niet gelezen, maar enthousiaste verhalen over gehoord. Meer uit mijn tijd zijn de boeken van Evert Hartman (Oorlog zonder vrienden), Jan Terlouw (Oorlogswinter) en K. Norel (Michiel Adriaanszoon de Ruyter en was Engelandvaarders ook niet van hem?) En niet te vergeten de Scheepsjongens van Bontekoe van Johan Fabricius.
- Wil je al lezend eens nadenken hoe je met jezelf en met anderen omgaat, lees dan de boeken van Carry Slee. Stuk voor stuk boeken die een actueel thema aanpakken, zoals pesten, pillen, drank. Denk maar aan ‘Kappen’ en ‘Afblijven
- Caja Cazemier heeft een hele serie boeken geschreven (alleen of met anderen) over puberen en de brugklas.
- En een tip die ik in de ‘Kinderboekenmolen’ zag: Groot Spreekbeurtenboek. Inmiddels staat het boek ook bij ons in de kast.
- Voor de kleinere onder ons zijn er heel veel ontzettend leuke voorleesboeken. Een favoriet schrijversduo van mij is Marianne Busser en Ron Schröder. Zo is er de serie met Hoera boeken en de boeken van Jan en Noortje. En zoals het bij goede voorleesboeken voor kleine kinderen hoort (in mijn ogen) staan de boeken voor met schitterende tekeningen.
Geef een reactie