Vanaf groep 7 krijgen de kinderen te maken met het leren van vreemde talen. Ze beginnen vaak met Engels en in de brugklas komt daar Frans bij. Een jaar later volgt Duits en ook zijn er scholen met Spaans, Fries of een andere moderne taal. Daarnaast hebben de Gymnasiumleerlingen nog Latijn en/of Grieks. Een heleboel woordjes te leren dus.
Mijn oudste is daar niet zo’n ster in. Zijn talenknobbel ontbreekt wat, een echt beta-leerling. Dus zat moeders daar te oefenen op woordjes en hij maar zuchten en zwoegend die woordjes schrijven en oefenen. En natuurlijk schoot dat niet op.
Via een vriendin kreeg ik de tip voor Teach2000. Een programma waar je gewoon zelf woordenlijsten invult (of van internet download, als ze al door anderen gemaakt zijn) en waarmee je dus woordjes kunt oefenen. Hij vraagt het Nederlandse woord, je geeft het Engels, Franse, Duitse enz. woord terug. Hij controleert dat en gaat door. Foute woorden komen gewoon nog een keer in de herhaling. En dit werkt. Zijn cijfers schoten omhoog. Elke dat even oefenen. Hij maakt de woordenlijsten zelf want daar leert hij ook al van.
Via de weblog Computers in de klas en ICT in onderwijs Blogspot , kwam ik bij Wrts, waar je online je woordjes kunt oefenen. Dat moet hij ook maar eens gaan uitproberen, want dat zou betekenen dat hij ook in een tussenuur kan oefenen. Dat zou hij nu ook graag willen doen, maar ja, Teach2000 werkt lokaal en op school hebben ze het (helaas nog niet) op het netwerk geinstalleerd staan. Wat natuurlijk wel een tip naar scholen zou kunnen zijn.
Archief voor 2005
Je normen hebben waarde
Deze week viel een pakketje kaarten bij ons door de brievenbus. De kaarten maken deel uit van de actie ‘Je normen hebben waarde’. Hiermee vraagt de gemeente Ede samen met andere maatschappelijke organisaties aandacht voor mEDEburgerschap, met respect voor elkaar, elkaars bezittingen en elkaars leefomgeving. De kaarten zijn grappig en op de jeugd gericht. Ik denk dat ze wel aanspreken en ik hoop dat ze ook wat effect hebben.
De kaarten en meer informatie over het project zijn te vinden op de speciale website van de gemeente Ede ‘Je normen hebben waarde.
Sfeer in de klas
Soms kan de samenstelling van de groep zo zijn dat er gewoon geen goede sfeer kan ontstaan. Niemand die er de vinger op kan leggen waar het aan ligt, maar de sfeer in de groep is ronduit slecht te noemen. Vriendschappen tussen jongens en meisjes konden opeens niet meer, want dan kwam er commentaar uit de groep. En natuurlijk waren de kinderen gevoelig voor de mening van de groep. Niet meedoen…dan viel je erbuiten. Wat doe je daar als ouder en als leerkracht aan. Niemand in de groep hoeft elkaars beste vriendje te zijn, maar dat kinderen niets durven te doen, niets durven te zeggen, omdat ze bang zijn dat ze dan daarop door een paar klasgenoten worden aangesproken, dat angst regeert, dat is erg en dat moet zo snel mogelijk worden opgelost. De kinderen moeten zich veilig voelen in de klas. Kinderen moeten leren voor hun mening uit te komen. Maar als ze dat niet durven, omdat ze bang zijn erbuiten te vallen is dat erg. Dan stopt een stukje ontwikkeling.
Een en ander is afhankelijk van de leerkracht van de groep. Hoe veel ziet deze en hoe sterk is deze. Er zijn leerkrachten die het wel zien gebeuren, maar niet de kracht hebben naar de groep toe om er ook maar iets aan te veranderen. Allerlei pestprojecten worden door kinderen niet herkend. Ze vinden het heel erg wat er in de voorbeelden gebeurt, maar betrekken dat nog niet op zichzelf. Als leerkracht moet je dat zien en kunnen aanpakken en als dat niet alleen lukt, is er altijd nog iets als de schoolbegeleidingsdienst, die als onafhankelijke de boel kan inventariseren en de kinderen erop aanspreken. En door een klein incident kunnen kinderen er zich opeens bewust van worden wat voor een effect hun handelen kan hebben. Wat de een ziet als een grapje, kan bij een ander heel hard overkomen. Kinderen moeten zich weer veilig voelen en ook durven aangeven wat ze niet prettig vinden. In de groep, alleen tegen de juf of meester of via een briefje, anoniem in een brievenbus.
Kinderen moeten bewust zijn van wat ze doen, zeker in de hogere groepen, waar toch van ze verwacht mag worden dat ze het effect van hun daden een beetje kunnen inzien.
Betere relatie Ouders en School
Ouderbetrokkenheid is tegenwoordig steeds meer een hot item. Eindelijk realiseert men zich in Den Haag dat een school uit meer bestaat dan leerkrachten en leerlingen. Ouders, en vooral betrokken ouders, zijn reuze belangrijk op school. Dus heeft minister van der Hoeven een forum geopend bij Kennisnet, waar ouders, leerkrachten en schoolleiding met elkaar in discussie kunnen. Hoe krijgen we de ouders meer de school in, hoe krijgen we ze meer betrokken, dat is eigenlijk de vraag. Maar waarom voelen ouders zich niet betrokken bij de school? Van oudsher was dat natuurlijk ook niet de gewoonte. Kinderen gingen naar school en de leraar was de baas, ook over de ouders. En die waren ervan overtuigd dat de leerkracht wist wat hij deed en dat inspraak niet mogelijk was. Bovendien deed je dat gewoon niet. De Meester van school was één van de notabelen van het dorp en daar ging je gewoon niet tegenin. Tegenwoordig weet iedereen overal wat van en anders denken we wel dat we overal wat vanaf weten. We zijn zeer bewust van wat er allemaal kan spelen en gaan daarover ook in discussie met de leerkracht. Maar die is dat niet gewend.Kortom, op dat gebied is er nog veel te leren, zowel door de ouders als door de leerkrachten. Eigenlijk staat bij het hele ouderbetrokkenheid maar één ding echt centraal, namelijk een goede communicatie tussen ouders en leerkracht en tussen ouders en school. Als die er is, is ouderbetrokkenheid een hele natuurlijke zaak. Waar een goede communicatie is, is betrokkenheid. Dus waar we eerst aan moeten werken is aan deze communicatie. Op de oudersite van Kennisnet staat al veel informatie over de communicatiemomenten tussen ouders en school. Punten waar op veel scholen vast wel wat verbeterd kan worden. Ze zullen hier op het weblog allemaal wel een keer aan bod komen.
Tantrix 2
Na al nodig verslaafd te zijn geraakt aan het opbouwende Tantrix (zie dit eerdere bericht), zijn we nu bij de spelen voor gevordende beland. Onszelf volledig overschattend begonnen we met Genie (met een gegeven aantal stenen kunnen 2 lijnen worden gemaakt in 2 kleuren). Na steeds nét een stukje tekort te komen, hebben we de moed opgegeven en doen een stapje terug. We zoeken de stenen voor professor en verwachten weer een week met de stenen te moeten schuiven, zonder de oplossing te vinden. Maar binnen 2 minuten legt de 10-jarige Kevin de stenen gelijk in de gevraagde lus.
We proberen nu eerst maar even deze hoopgevende andere spelen voor gevordenden en hopen dan weer moet te hebben voor genie. Kennelijk zijn wij redelijk gevorderd, maar nog niet genie genoeg.
Maar toch…het blijft een ontzettend leuk en verslavend spel en bovenal… zeer leerzaam, want de proefpersoon zag in één opslag op welke kleur hij zich moest richten. Niets uitproberen -beredeneren.
Schoolkwaliteit lijsten
De tijd komt er weer aan dat ouders en kinderen in groep 8 zich gaan orienteren op de school voor het vervolgonderwijs. Dat is ook altijd de tijd dat er allerlei (rang)lijsten verschijnen over de kwaliteit van de scholen. Trouw publiceert elk jaar een lijst, in Elsevier stond een lijst en ook op internet zijn diverse lijsten te vinden. Gisteren was er een stukje op het nieuws. Ik was niet aan het kijken, de televisie stond aan en ik hoorde het geluid. De naam van een school hier uit de regio viel. Deze school werd zeer goed beoordeeld. Het is ook geen slechte school, maar ik weet dat daar de CITO score zwaar meeweegt en dat deze redelijk hoog moet zijn om het hogere niveau toegang te krijgen. Dan selecteer je dus al aan de poort. Wij zijn ook naar deze school geweest tijdens de open dagen. Trots werd verteld dat deze school altijd hoog op de lijst eindigde. Goed, een school heeft goed recht hiernaar te streven, maar als ik dan hoor dat een leerling naar een andere school verhuist omdat er weinig of geen ondersteuning is voor haar dyslexie, dan zet ik bij die hele lijst een groot vraagteken en kies ik toch liever voor een school die ook kinderen toelaat die het wat minder goed doen en er dus voor kiest om daar aandacht voor te hebben. Deze school vind je dan meestal ook wat lager op die lijsten. Kennelijk wordt daar dus wat minder op gelet.
Cito
Nog even en dan is het kerstvakantie. Daarna volgen al snel voor de kinderen in groep 8 spannende tijden, want de CITO-toets komt eraan.
Vorig jaar bracht CITO een DVD uit met meer informatie over de toets en de daarop volgende schoolkeuze.
Ik heb toen de DVD bekeken en hier staat te lezen wat ik er van vond.
Huiswerk lijdt erg onder online-klets
Volkskrant 14 december
AMSTERDAM – Chatten en msn’en leiden scholieren erg af bij het maken van hun huiswerk. Meer dan de helft van de leerlingen zegt minder tijd te hebben voor huiswerk door internet, blijkt uit een dinsdag verschenen onderzoek naar internetgebruik op scholen. Negen van de tien leerkrachten vinden dat hun school meer moet doen om leerlingen te beschermen tegen de gevaren van internet.
Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureau Blauw in opdracht van de KPN. Meer over het onderzoek is te lezen op de Website van KPN, waar ook een worddocument voor veilig internetten is te downloaden.
Om ook leerkrachten goed te begeleiden is ook het boek Mijn leerling online verschenen van Justine Pardoen en Remco Pijpers, schrijvers van het boek Mijn kind online. Meer informatie ook op de gelijknamige website: Mijn leerling online
EHBO
Vorige week was het al een item bij Bij ons thuis . De EHBO op scholen is slecht geregeld. Teleac/NOT en het Oranje Kruis concludeerden dit na een steekproef. Via Consument en Veiligheid is er een aantal jaren geleden een methode ontwikkeld “Veiligheid op school”, waarin het ontruimingsplan, de huisregels en brandveiligheid aan de orde komen. Maar geen EHBO dus. De Volkskrant heeft vandaag een klein stukje over dit onderwerp. De laatste regels: Vorig jaar heeft de Arbeidsinspectie vierhonderd basisscholen geïnspecteerd en daar kwamen volgens de woordvoerster niets verontrustends uit.
Ik ben wel benieuwd waar zo’n inspecteur dan naar kijkt, want ik vind dit eigenlijk wel heel verontrustend.
Meer techniek in basisonderwijs
Techniek wordt volgend jaar een kerndoel in het basisonderwijs. Tijd voor scholen om daar op in te springen. Sommige scholen maken gebruik van de speciale subsidie en maken een mooi technieklokaal. Techniek wordt steeds meer een speerpunt. In het middelbaar onderwijs is het Technasium in opmars ((Zie ook de Technasiumwebsite), Atheneum plus, gericht op techniek, onderzoek en ontwerpen. ‘Science’ is het nieuwe vak wat dan op de scholen gegeven wordt. Op manier hoopt men dat kinderen al op jonge leeftijd interesse in techniek krijgen en doorstromen naar een technische opleiding. Op onze basisschool werd enkele weken een dag techniekles gegeven, niet veel, maar wellicht een start. Onze oudste zit nu in het tweede jaar van het Technasium en krijgt in verschillende projectblokken diverse kanten van techniek belicht. Niet alleen techniek, maar ook andere vormen van wetenschap, zoals atrologie, chemie, meteologie, websites maken, ontwerpen en nog veel meer. Niet alleen voor jongens. De helft van de klas bestaat uit meiden. Op termijn moet de richting Technasium in heel Nederland te volgen zijn.
Na ‘Kies exact’ en ‘Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid’ is dit weer een campagne om meer mensen richting Techniek te krijgen